zondag 26 juni 2011

Bijscholing voor rolski-skate trainers

Eén of twee ker per jaar wordt door SnowPro's, onder leiding van Peter de Wit, een bijscholing voor rolski-trainers georganiseerd voor de klassieke of de skate techniek. De ene keer is de bijscholing gericht op eigen vaardigheid (en oefeningen daarvoor) de andere keer op techniekanalyse.
Achtergrond van de bijscholing is dat ook trainers scherp gehouden moeten worden op hun techniek.

Na verloop van tijd gaan de meeste mensen - hoe zeg ik dat netjes - een eigen interpretatie van de techniek gebruiken :-|

Op zondag 26 juni was de techniekanalyse rolski-skate aan de beurt. Het was weer heel lang geleden dat ik mijn skate rolski's aan had; meestal pakken we de skikes. Vanuit het Nationaal Noords Centrum in Bergschenhoek zijn we met de 12 trainers en trainers-trainer Machiel Ittmann naar een rustige locatie gegaan ... voor ons dan; we stonden gewoon bij een iemand voor zijn huis in zijn voortuin.

De instructie begon bij de basis; hoe kun je ervoor zorgen dat een cursist een goede balans krijgt. Hiervoor zijn weer leuke oefeningen gedaan; de skaters onder ons kennen de meeste oefeningen wel, maar we hebben ook weer nieuwe oefeningen meegekregen. Regelmatig pikte trainers-trainer Machiel iemand uit de groep om een techniek of oefening voor te doen met als opdracht aan de groep om de techniek te analyseren en verbeteringen voor te stellen. Vaak zie je wel dat iemand iets niet helemaal goed doet, maar aanwijzen wat er precies fout gaat en dan aanwijzingen of oefeningen geven om de fout te verbeteren, dat valt niet altijd mee. Bijzonder om te zien dat sommige heel goede rolski-skaters, langlaufers toch basisfouten in hun techiek hebben zitten; ook voor hen een goede les.  Ook kwamen de basistechnieken aan bod: 1-op-2 (rolskischaatspas), 1-op-2 asymmetrisch (langlaufschaatspas), de 1-op-1 en de gestapte pas om heuvel-op te komen (zonder stokken, pffff). Hierbij werden alle trainers weer eens gewezen op alle facetten van de technieken. De harde kern van alles: balans.

Groet van Edward, rolskitrainer ... en weer met beide voeten op de grond