dinsdag 12 juli 2011

Langlauf- en rolski-instructeur

Beste Trollers!

Hier een kort verslagje van mijn opleiding tot langlauf- en rolski-instructeur bij de Nederlandse Skivereniging. Deze opleiding heb ik in juni 2011 afgerond en ik ben er erg enthousiast over.
Ik kwam ertoe de opleiding te doen doordat ik door reisorganisatie SNP (waar ik werk als reisleider) werd gevraagd als stand-in voor een uitgevallen langlaufdocent. Gelijk maar in het diepe: tweemaal een langlaufcursus van een week in Zwitserland voor mensen die daar flink voor betalen.
Het lesgeven beviel me echter zo goed dat ik besloot er meer werk van te maken en er een opleiding voor te volgen. Dat kon bij de Nederlandse Skivereniging, al moest ik dan ook leren rolskien...
Gelukkig ging de opleiding door, want dat is lang niet ieder jaar het geval.
Als voorbereiding ging ik maar eens een rolskiclinic doen. Zo kwam ik terecht bij Edward Jacobs en Troll. Het bleek nog absoluut niet mee te vallen om op van die enge wieltjes iets te doen wat enigszins leek op mijn langlaufkunsten.
De opleiding zelf bestond uit 4 cursusdagen in Nederland (voornamelijk rolskipraktijk en theorielessen), een sneeuwweek op de lange latten in Ramsau (klassieke en skatingtechnieken, skipreparatie en lesgeven in de praktijk) en een examen in Bergschenhoek. En het voornaamste (qua
tijdsinvestering): het uitvoeren van een serie opdrachten en de beschrijving daarvan in een portfolio.

Tijdens de eerste cursusdag in Soest bleek al direct dat ik een forse achterstand had ten opzichte van de andere cursisten, die allemaal lid waren van een rolskivereniging en geen enkele moeite hadden met het rolskien. Ik heb toen maar gauw een paar rolski's gekocht en ben lid geworden van Troll, met het idee om zoveel mogelijk ervaring op te doen.
In Friesland, waar ik woon, is helaas geen rolskivereniging. Op de oude site van NeRoVe staat wel een telefoonnummer, maar de man achter dat nummer was hoogst verbaasd toen ik hem opbelde over rolskien in Friesland. Hij was al 10 jaar niet meer actief!
Oefenen dus maar. In de omgeving van het dorp waar ik woon (Rottevalle) kan dat prachtig: duizenden kilometers verlaten landweggetjes met deels goed asfalt. Helaas weinig glooiing te bekennen hier, of het moet het viaduct over de A6 tussen Heerenveen en Groningen zijn. Mensen stappen van de fiets om mij na te kijken als ik langskom. Sommigen herkennen wat ik doe als langlaufen op wieltjes, dus die hebben er best kijk op. In het begin wil ik nog wel eens struikelen en bijna vallen, maar gaandeweg gaat het een stuk beter en voel ik me steeds zekerder worden.
Als een van de opdrachten heb ik een skikeles van Edward bijgewoond en een conditionele training van Bert Verstraaten. Erg leuk om te zien hoe anderen het doen, zeker als ze zoveel ervaring hebben. Heel leerzaam.

De sneeuwweek in Ramsau was fantastisch. Hoe leuk ik rolskien ook ben gaan vinden, het gaat me uiteindelijk toch om het langlaufen in de sneeuw. De instructeurs Sidney Teeling en Machiel Ittman hebben een schat aan ervaring en kunnen heel veel langlauftechniek en didactiek overdragen. Overdag lekker de sneeuw in om de eigen techniek bij te schaven en het lesgeven te oefenen (soms regende het trouwens, je kunt ook pech hebben met de omstandigheden), 's avonds video-analyse en allerlei informatie over techniek, skipreparatie, training, etc. Ik ben van plan om jaarlijks bij Vasa Sport dit soort cursussen met dezelfde instructeurs te doen.
Toen ik zelf weer voor SNP langlaufcursussen ging geven, was ik een stuk beter voorbereid dan een jaar eerder, toen ik het allemaal zelf moest bedenken. De lessen kon ik nu degelijk voorbereiden en evalueren, en ik had meer bagage voor het bijbrengen van een goede techniek.
En dan het examen... Leuk is dat: een half uurtje lesgeven aan 11 man, van beginner tot vergevorderd, terwijl de examinatoren aan de kant zitten te kijken en allerlei dingen opschrijven. Maar alles ging goed, zodat ik mijzelf nu Trainer langlauf/rolski mag noemen.

Als je overweegt deze opleiding ook te doen en daarover vragen hebt, aarzel dan niet mij daarover te benaderen (zie adreslijst Troll). Ik kan het van harte aanbevelen!

Michel Kropman