dinsdag 30 augustus 2011

Zomeruitje Troll: kanoën op de Grift

13 augustus jongstleden was het dan weer tijd voor het zomeruitje van Troll.
Je denkt: half augustus, lekker weer. Welnu ook die dag zaten de weergoden weer te slapen, net als de rest van de zomer.
Wij verzamelden tegenover het zwembad van Veenendaal alwaar de kano’s al op ons lagen te wachten. Eerst een prachtig, flatteus zwemvest aan en vervolgens getweeën en gedrieën in de kano’s. De groep was al vrij snel opgebroken in de ernstig snellen en de relaxt varenden. 
Het duurde toch zeker 45 min (tegen de stroom in als relaxt varende) om Veenendaal uit te komen en een beetje een landelijke omgeving te bereiken, waar het uiteindelijk toch om te doen was.Net buiten Veenendaal was een slimme bewoner die ijs verkocht.  Kijk, daar konden sommigen toch echt niet aan voorbij varen.

Jammer genoeg begon het toen ook te regenen.  Het was gelukkig geen harde regen en alleen korte buitjes, dus het drukte de pret niet. Het valt trouwens nog niet mee om een compleet regenpak in de kano aan te trekken, weet ik nu uit eigen ervaring….
Zo vanuit een kano ziet het binnenveld er nog mooier uit dan bijvoorbeeld vanaf een fiets. Je waant je alleen op de wereld, tot je weer een kano met Trollers tegen komt  (of andere kano’s).   
Plus je bekijkt koeien ook eens van een andere kant. Verder “wild” wat gespot is die dag was onder meer ooievaars, een kikker (in een kano) en heel veel eenden in allerlei kleurschakeringen.
Een tijdje peddelen later bleek dat de waterweg  verspert werd door een niet te nemen obstakel van stammetjes of iets dergelijks. We moesten dus de kano uit het water hijsen en een eindje over land dragen.  Zo’n kano weegt dus meer dan je denkt en is niet echt lekker beet te pakken. 
Even later kwamen wij al de eerste Trollers op de terugweg tegen en vonden wij het eigenlijk ook wel weer mooi geweest. Met de stroom mee ging de reis een stuk voorspoediger.
Net voor Veenendaal werden wij ingehaald door de kano met daarin Jos en Johan. Zij kwamen beduidend sneller vooruit dan wij, ondanks het feit dat zij de dubbele afstand aflegden, omdat zij al zigzaggend over de Grift gingen.
En toen zagen we hun kano opeens helemaal niet meer. Of wacht,  toch wel , alleen lag die nu op zijn kop en zaten Jos en Johan er niet meer in. Op de een of andere manier hadden zij de toch als zeer stabiele bekend staande Canadese kano laten kapseizen. En het valt dan niet mee om die boot weer recht op te krijgen, het water er uit te krijgen en jezelf er weer in te hijsen.  Helemaal niet als je bergschoenen vastgezogen staan in de modder. Johan kan daar nu over meepraten.
De buitjes gingen nu over in een onafgebroken miezer,  maar dat was met de eindhaven in zicht.
Al met al een geslaagd uitje dus! En volgend jaar gaan we gewoon weer kanoën op de Grift en dan zorgen we voor mooi weer!