zondag 20 november 2011

Bergzicht


Impressie van een (skatende) rolskiërs in de mist.
Foto is niet gemaakt tijdens de Bergzicht klassiek.
Op zondag 20 november werd de 'Bergzicht klassiek' weer gehouden. Een rolski-wedstrijd in de klassieke techniek op zwart rubber banden (zodat er niet teveel verschil ontstaat op basis van materiaal (*)). Op deze prachtige mistige dag in de bossen van Woudenberg waren er 35 deelnemers; een heel groot aantal voor een wedstrijd klassiek. De rolskiërs werden verdeeld over verschillende afstandgroepen. Mijn groep moest de 18,1 km doen. Onderaan de heuvel werd gestart met 30 seconden tussentijd. Boven op de heuvel moesten nog 5 rondes afgelegd worden. Hajé was na mij gestart, maar hing halverwege de heuvel al weinig hijgend dubbelstokkend aan mijn achterwielen, terwijl ik diagonalend de verzuring al voelde. Als ik mijn illusies over snelheid op klassieke rolski's ooit nog tot leven wil roepen, dan zal ik moeten trainen op klassieke rolski's (de laatste keer dat ik op klassieke rolski's stond was een paar maanden geleden).


Na de eerste ronde weet je zo ongeveer wat je nog 4 keer moet afleggen; tegenvallertje. Het parcours biedt niet echt een rustmoment en omdat je in een wedstrijd niet gaat zitten snacken langs de kant, gaat het maar door. Het grootste deel van de route leent zich voor dubbelstokken; dat deden tenminste de meesten in mijn klasse. Mijn rug protesteerde tegen teveel dubbelstokken. Na de 3e ronde had ik het wel zo'n beetje gehad, maar doordat je telkens deelnemers tegenkomt blijft het leuk, al wordt het elkaar groeten na de 3e ronde ook minder. Mijn gemiddelde snelheid was 15,3 km/u; da's voorwaar niet slecht. Ik werd 13e van de 15. Vorig jaar was de afstand 14,8 km en deed ik 15,0 km/u op iets tragere skisket rolski's (nu op mijn Elpex). Teveel mannen in mijn klasse gaan ècht hard op rolski's. Zelf als er leeftijdsklasse geweest waren, dan was ik nog op dezelfde plaatst geëindigd. Ik heb mezelf maar getrakteerd op een heerlijke pannenkoek met appel, rozijnen en heel veel stroop.

Volgend jaar zeker weer; hopelijk met meer klassiek training in de benen en snellere rolski's!

Groet, Edward

(*) Er zijn héél veel verschillende soorten rolski's en heel veel soorten rubber wielen, waardoor de verschillen op basis van materiaal toch bestaan.