zondag 18 november 2012

Bergzicht klassiek 2012

Het druilerige weer waarin Maurice en ik vertrokken past goed bij de Bergzicht klassiek. 
Start

Op de parkeerplaats aangekomen bleek het behoorlijk druk; niemand die het liet afweten door het voorspelde slechte weer. Toen de wedstrijd begon, stopte de regen. Perfect: 8 graden, beetje heiig  nat wegdek, leuke groep rolskiërs. Bij deze wedstrijd is het verplicht te rolskiën in de klassieke techniek op rolskies met rubber wielen. Ook met die regel zijn er nog grote snelheidsverschillen in het materiaal.
Op het parkeerterrein zag ik een man met vrij nieuwe rolskies, ff contacten.

Keerpunt / Finish 

Het bleek Robby Aldenkamp te zijn; ons nieuwste Troll-lid. Robby heeft laatst zijn 60e verjaardag gevierd met een rolski-clinic voor zijn familie (clinic gegeven door Bert). Robby heeft wel langlauf ervaring, maar stond voor de 2e keer op rolski's en deed meteen de 11 km. Stoer man!

We startten om de 30 seconden, zodat je bijna altijd een haas hebt en bent. Er waren deelnemers voor de 3,4 - 7,5 - 11,3 - 14,7 en 18,1. Het eerste stuk van ± 700 m gaat pittig heuvel op. Bij de start sta je even te wachten, je hartslag zakt flink en dan in één keer los, heuvel op. Je hartslag vliegt dan de lucht in. Bijna bovenaan gekomen voelde ik mijn spieren al een beetje verzuren ... rustiger aan dus. Bovenop de heuvel  moet je dan een aantal rondes van ± 3,4 km waarin op de terugweg een licht heuveltje zit.
De echte snelle mannen gingen als een speer: Alexey Dushyn voorop. Hij is eigenaar van XC-elitesports.com en heeft vroeger in het langlaufteam van de Ukraïne gezeten ... dat was nog steeds te zien. 18 km dubbelstokken, ook heuvel op. Uiteraard ook respect voor de iets oudere mannen die supersnel gingen.

Maurice ging voor de 11,3; ik voor de 18,1. Maurice had afgelopen week griep gehad en heeft ondervonden dat het dan minder lekker gaat als je je vet inspant. Tegen de tijd dat ik moe 
Robby
werd, riepen ze tegen me 'laatste ronde'. Ik zette nog wat extra aan in mijn laatste ronde van 3,4 km. Over de finish gekomen bedacht ik dat het wel gek was dat ik Albert voor nog een ronde zag gaan. In eerste instantie dacht ik dat hij wellicht materiaal pech gehad had of zo. Even later keek ik op mijn  Garmin gps en zag dat ik 14,4 pas gedaan had. Een Hilbert-van-der-Duim heet dat ... Balen, maar ja had ik zelf maar moeten tellen.

Het was weer een leuke wedstrijd met een mooie groep gedreven deelnemers. SLT, nogmaals bedankt voor het organiseren!

Maurice heeft foto's gemaakt; alle foto's vind je op zijn picasa pagina.

Na afloop hebben we genoten van een heerlijke pannenkoek in pannenkoekenhuis Bergzicht!

De wedstrijd: 14,4 km :-[ heb ik gereden in 57 minuten met een gemiddelde snelheid van 15,5 km/uur en een gemiddelde hartslag op ± 95% van mijn maximale hartslag; mooi te zien in de grafiek (even op weergave metrisch zetten). Geen verbetering van mijn persoonlijk record; precies dezelfde tijd als vorig jaar na 4 rondes ... och, om het maar positief te bekijken: het is ook niet minder geworden :-]

De volledige uitslagenlijst.

Groet, Edward