zaterdag 6 april 2013

Zomerbiatlon wedstrijd in Emmen

Op zaterdag 6 april reisden Bert D, Enno en Edward af naar het Schietsportcentrum in Emmen voor het Open District 1&2 Kampioenschap Zomerbiatlon. Van de districten snappen we nog niet zoveel, maar het zal wel Noord of Oost Nederland zijn. Ons 'we gaan op vakantie'-gevoel werd ondersteund door de stevige afstand en het heerlijke zonnetje. Na een flinke reis belandden we midden in de polder op een enorm parkeerterrein van een autoslip/cross baan. We hebben de hele middag kunnen genieten van de herrie van scheurende auto's en motoren. Het ernaast gelegen schietterrein bleek ook enorm; een groot gebouw, veel schietbanen, veel disciplines ... waaronder zomerbiatlon. Er waren 42 deelnemers ingeschreven, verdeeld over 4 startseries en 9 leeftijdklasses. Bert startte in vet 1 (11 deelnemers), Enno en Edward in vet 2 (9 deelnemers). Leuk was dat we herkend werden van onze deelname aan het open NK van vorig jaar juni. Bert werd - vanwege zijn bevreesde loopsnelheid - zelfs meteen aangesproken door zijn directe concurrent van vorig jaar. Ondanks het zonnetje was het behoorlijk fris rond de baan; er stond veel wind, soms dwars en soms schuin van voor op de schietbaan. Bij het inschieten haperde Bert's eigen geweer.

Hij kon meteen een geweer lenen van de KNSA, maar dat moet dat ingeschoten worden en Bert moest dan wel zijn eigen multi-shot geweer inruilen voor een single-shot, geen echt lekkere start. Bij gebruik van een single-shot geweer krijg je 15 seconden korting per schietbeurt, maar het inleggen van 5 kogeltjes duurt (bij ons) langer.
Er was een leuk loop-parcours uitgezet, langs de kantine, langs de banen waar op kleiduiven geschoten werd en over een onverhard pad. Het parcours voor de strafronde ging over een nog onverharder parcours: zand en gras, een echte strafronde dus. Bij het schieten was er regelmatig gevloek te horen, vooral vanwege de stevige zijwind viel het niet mee om bij de staande schietbeurt je loop op je eigen doel gericht te houden. Tijdens de wedstrijd heb je totaal niet in de gaten op welke positie je staat omdat er ook senioren meedoen die een ronde extra moeten lopen, het door de strafrondes niet meer duidelijk is of je nou voor of achterloopt op je vermeende tegenstanders en de single-shot geweer gebruikers achteraf 60 seconden tijd-korting krijgen. Het resultaat: het was weer erg leuk om mee te doen, er valt nog veel te verbeteren, Edward ontving - tot zijn eigen verbazing - de 2e prijs in zijn klasse. De bloemen (waarmee we tijdens het open NK vorig jaar overgoten werden) moesten we deze keer zelf halen bij het tankstation ...
Wij vonden de reis al erg lang, maar de 4 deelnemers van RW Rottemeren (waaronder 3 kids) en de deelnemer uit Belgiƫ hadden een nog langere reis.
Op 1 juni is de volgende wedstrijd, bij RW Rottemeren; dichterbij en naar horen zeggen een zwaar loop-parcours waarin de befaamde heuvel bij het Nationaal Noords Centrum is opgenomen.

Volledige uitslag
Foto's (slide show Picasa, start bij serie 4, de Trollers)


Startgroep. Start/finish en schietbaan liggen op een heuveltje.


Bert en Enno bij de eerste schietbeurt

Enno kijkt vertwijfeld of er wel echt het woord 'finish' staat
Wachten op de prijsuitreiking; de meeste deelnemers waren al huiswaarts gegaan. De RW-Rottemeren deelnemers (groene shirts) hebben dik 3 uur staan wachten op de prijsuitreiking. Ze vielen allemaal in de prijzen.

 
George Petersen (links) werd 1e; 3 minuten sneller dan de Edward (midden), die 2e werd bij Veteranen 2.