donderdag 27 augustus 2015

Rolski en Cross skate sprintAls side event bij de wielerklassieker Veenendaal-Veenendaal werd een sprintwedstrijd georganiseerd voor rolski en cross skate. De te sprinten afstand was 200 meter. Het tijdstip was lastig voor deelnemers; vrijdagmiddag om 12:30De uitslag, op basis van de beste persoonlijke uitslag 
die beschikbaar was bij de tijdregistratie.

We hadden een goede voorbereiding. Op donderdagavond hebben we met 8 deelnemers (waarvan
er 4 op vrijdag zouden deelnemen) een heuse sprinttraining op de cross skates gehouden. Sprinten doen we een enkele keer voor de gein tijdens een tocht, maar nooit vanuit stilstand.Youtube en de techniekboeken leverden niet veel informatie over de beste te gebruiken starttechniek, dus een groot deel van de training hebben we besteed aan het uitproberen: dubbelstuk, klimpas, de ijsschaatsstart. 1-op-1, .... Uiteindelijk had iedereen een min-of-meer-favoriete techniek, maar de conclusie was: snel starten is nog best lastig. Iedereen vond het wel een geslaagde training; we hebben toch weer wat geleerd en dingen gedaan die we anders nooit doen.
Oh ja, nog 2 wijze lessen: 1) dubbelstok-sprint-afzet op aluminium stokken is geen doen; die dingen
buigen teveel door en 2) het wordt snel duidelijk of je stokpunten oud - of slecht gemonteerd zijn, ze gaan meteen kapot.

Vrijdag 12:00. Veenendaal. Ik (Edward) was op tijd bij de finish. Het was daar vrij stil; de fietsers zouden pas rond 18:00 komen. Gelukkig kwamen er 4 enthousiaste jonge mannen van rond de 8 jaar op skeelers naar me toe; of ik een wedstrijdje tegen hen wilde doen. Natuurlijk; de jeugd moet je enthousiast houden. De eerste keer werd ik 3e, de 2e keer werd ik 2e :-| Die gasten zijn best snel op skeelers. Dat was lekker warmlopen :-[

Rond 12;30 waren er 5 Trollers en Machiel Ittmann (VasaSport en Nederlands kampioen langlauf) ... Ondanks het beperkte aantal deelnemers hebben we toch een paar leuke wedstrijden gehouden.
Eerst op de klassieke rolskies met Machiel, Enno en Edward. De taktiek was òf alleen dubbelstuk òf`1 beenafzet en daarna dubbelstok. De eerste race was individueel, daarna hebben we tegen elkaar gestreden. Machiel werd ruim winnaar, al had ik 'm te pakken toen hij naar mijn tijd vroeg en ik zei '26:10' (haaa, geintje: Machiel had rond de 27, ik rond de 29).Daarna op de cross skates met Machiel, Ciska, Hans, Mart-Jan en Edward. De eerste race was weer individueel. De vervolgraces waren met 2 of 3 tegen elkaar. Ook hier werd Machiel weer winnaar. Het was jammer Mart-Jan panne aan z'n skike had en dat Raymond en Jeroen niet mee konden doen, want dan had Machiel het heel lastig gehad ... tot volgend jaar!